Hästpolo, eller polo som det bara kallas ibland, är ett slags bollspel som sker uppifrån hästryggen. Två lag spelar mot varandra och alla har klubbor med vilka de ska slå in bollen i motståndarens mål. Samtidigt sitter alla på varsin hästrygg, vilket såklart också är det mest karaktäristiska med den här sporten. Ursprungligen tros sporten härstamma från något land i Asien.Idag är inte hästpolo en lika vanlig sport som den var tidigare. Mellan år 1900 och år 1936 fanns det till och med OS i hästpolo. Idag spelas bollsporten (på en professionell nivå) endast i 16 länder runtom i världen, vilket inte är särskilt mycket alls om man jämför med många andra sporter, som fotboll och basket med flera.

Grunden i hästpolo

En match i hästpolo pågår i en till två timmar och delas in i perioder (som kallas för chukkas). Sporten spelas på en gräsplan med en storlek på 150 x 280 meter. Längs kanten finns en låg sarg och på varsin sida av planen ett mål. Det här målet består av två stolpar som står sju meter ifrån varandra.

Reglerna i hästpolo

Så långt låter inte hästpolo som en särskilt avancerad sport, men tänk på att du ska styra hästen samtidigt som du slår bollen. Bollen ska drivas in i motståndarnas mål, och hur högt bollen drivs in spelar ingen roll. Varje chukka är cirka sju minuter lång, och sammanlagt rör det sig om fyra, sex eller åtta perioder. Laget med mest poäng i slutet vinner. Du bör veta allt detta men kanske läsa på mer om reglerna före du bettar på hästpolo.